Regulament Timpi de Conducere

Vreti sa evitati amenzile sau probleme in timpul inspectiilor?

Descarcati datele la timp si intr-un format conform cu Regulamentele Europene.
Vizualizati, analizati si pastrati datele descarcate.

Regulamentul (CE) nr. 561 2006

Pentru a depasi dificultatile intampinate in interpretarea, aplicarea, executarea si monitorizarea

dispozitiilor Regulamentului (CEE) nr. 3820/85, Regulamentul (CE) nr. 561/2006 stabileste norme mai clare si mai simple cu privire la timpii de conducere, pauzele si perioadele de odihna pentru soferii angajati in activitati nationale si internationale de transport rutier.

 

In plus, Articolul 27 din Regulamentul (CE) nr. 561/2006 a facut introducerea de tahografe digitale obligatorie pentru vehiculele puse in circulatie pentru prima data in Uniunea Europeana, la 1 Mai 2006, si anume, la 20 de zile de la publicarea sa.

 

Solicitand ca soferii sa ia regulat o perioada de repaus saptamanal, cel putin o data la doua saptamani consecutive si ca perioada de repaus zilnic sa nu fie mai mica decat o perioada neintrerupta de 9 ore, Regulamentul (CE) nr. 561/2006 are ca scop imbunatatirea conditiilor sociale pentru conducatorii auto si sigurantei rutiere.

 

Principale prevederi privind Timpii de Conducere si de Odihna

Timpul de conducere zilnic nu trebuie sa depaseasca 9 ore. Cu toate acestea, de doua ori pe saptamana, acesta poate fi extins pana la 10 ore de sofat pe zi.

Timpul de conducere intr-o saptamana nu trebuie sa depaseasca 56 de ore. Timpul de conducere total, acumulat de-a lungul oricaror doua saptamani consecutive, nu va depasi 90 de ore.

Dupa o perioada de sofat de 4,5 ore, soferul trebuie sa ia o pauza neintrerupta de cel putin 45 de minute, in cazul in care nu-si ia o perioada de odihna.

Pauza mai sus amintita poate sa fie inlocuita cu o pauza de cel putin 15 minute, urmata de o pauza de cel putin 30 de minute, fiecare dintre acestea distribuita pe parcursul perioadei de sofat de 4,5 ore.

Soferii ar trebui sa beneficieze de perioade de odihna zilnice (cel putin 11 ore sau doua perioade reprezentate de o perioada fara intrerupere de 3 ore, respectiv de o perioada fara intrerupere de 9 ore).

Soferii ar trebui sa beneficieze de perioade de odihna saptamanale (o perioada de odihna de cel putin 45 de ore sau, in anumite conditii, orice perioada de odihna de mai putin de 45 de ore, care poate fi redusa la un minim de 24 de ore).